Ingredienser (8 portioner) :
5 dl vetemjöl200 g tärnat kylskåpskallt smör
1 dl iskallt vatten
Fyllning:
2 blomkål à cirka 500 g
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt
Äggsmet:
4–5 dl riven ost, gärna port salut eller västgötakloster
4 ägg
4 dl grädde
cirka ½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
Till garnering:
hackad persilja
riven parmesan
4–5 dl riven ost, gärna port salut eller västgötakloster
4 ägg
4 dl grädde
cirka ½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
Till garnering:
hackad persilja
riven parmesan
Gör såhär:
1. Mixa ihop mjölet och smörtärningarna i en matberedare monterad med en kniv. Tillsätt vattnet och kör ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, så att den kommer upp på formens kanter. Ställ kallt i cirka 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Ansa blomkålen och skär den i skivor. Dela skivorna i mindre buketter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan. Toppa med smulat flingsalt. Rosta i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
4. Vispa ihop ingredienserna till äggsmeten.
5. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter.
6. Lägg hälften av blomkålen i pajen, fördela över hälften av ägg- och ostsmeten. Lägg på resterna av kålen och fördela över resten av smeten.
7. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader. Sätt pajen på ett galler i nedre delen av ugnen och grädda tills äggsmeten stannat och pajen fått fin färg, cirka 35 minuter.
8. Garnera med persilja och parmesan.
Kommentera